БизнесБерковицаБяла СлатинаВидинВрацаКозлодуйЛомМонтанаСвят

Електронен калкулатор за изпращане на пратки в ЕС

„Регламента относно услугите за трансгранична доставка“ има за цел занаправи цените за изпращане на пратки в ЕС напълно прозрачни. Затова от Европейската комисия създадоха инструмент за това.

Според регламента доставчиците, които могат да се включат трябва да имат 50 или повече служители. Както и когато доставчиците работят в повече от една държава в ЕС е нужно да предоставят на националния регулаторен орган, национални и трансгранични цени за до 15 основни услуги за доставка на пратки.

Като уточнение се описва, че националните регулаторни органи може да имат праг от 25 служители, за да отчетат конкретни условия в своята държава.

Европейската комисия е публикувала цените на сайта си. Като за да се получи пълна информация е нужно потребителят да въведе страна на изпращане, страна до която се изпраща и вид на пратката. По този начин се визуализират цените на различни фирми – доставчици, а информацията се актуализира всяка година на 31 март.

Видимите на сайта на Европейската комисия цени са официалните, които клиентът заплаща. Те се намират и на сайтовете на различните доставчици. Но е важно да се отбележи, че всеки транспортен доставчик може да включва определни условия и ограничения, които да се различават от тази цена.

Цените, които са публикувани са в сила от 1 януари и НЕ включват ДДС. Отчитат се в лева и евро, а за конвертирането им в евро се използва обменният курс, прилаган от Европейската централна банка на 31 март.

 

 

 

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *