ВидинКултура

Видински ученик отличен на конкурс за бродирана риза

Виктор Николов от Видин получи втора награда на Международния конкурс „Моята българска бродирана риза“ 2022. Той е 12 клас в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин, със специалност „Организация на хотелиерството“.

Той е участвал в категория „Фотография“ на конкурса, който се организира от Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“ и Българско училище „АзБуки“ в Рим и Колеферо, Италия.

Решението му да участва в конкурса е продиктувано от любовта му към българските традиции и фолклор. А пък и от малък е част от фолклорна студия „Северняци“. Той вече е приет в Югозападния университет в Благоевград, в специалност „Мода“. Очаква с нетърпение да стане студент. Успоредно със следването смята и да работи.

Той сподели: „Аз и миналата година участвах в конкурса. Очаквах да съм на първите места. Вложих много енергия и време, за да направим хубави снимки. От малък се занимавам с народни танци и у дома се слуша народна музика.“

И допълни: „Имах такава носия, не беше трудно да направим фотосесията. Носията ми е типично северняшка. Има избродирани пиленца, няма много гайтани, семпла е. Много е запазена, от лен е ризата, леко жълтее. По краищата има извезани малки цветенца. Основният цвят на шевицата е червен, символ на младостта и е против уроки. Идеята ми дойде, защото у дома имам много битови неща, стомни, кърпи, сърпове и решихме да ги използваме за фотосесията. Питахме баба за идеи.“

 

 

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *