Проверка на сметки

За да извършите проверка на сметка онлайн и да потвърдите дали имате текущи задължения за плащане, трябва да направите справка в сайта на дружеството, към което очаквате да имате задължение.

Проверка на сметка

Имайте предвид, че този процес може да варира в зависимост от вида на сметката и доставчика на услугата. Някои фирми и компании предлагат проверка по съответен номер, докато други изискват регистрация, за да получите нужната информация.

И в двата случая самата проверка за сметка за плащане трябва да е безплатна, но има и изключения от правилото. Например, когато се касае за справка от юридическо лице, която изисква заплащане.

Извършване на справка

Ние ще се съсредоточим върху проверката от физически лица, като по-долу посочените стъпки са общи и припокриват по-голямата част от справките по сметки, които би могъл да направи всеки един от нас.

Достъп до сайт

Посетете официалния уебсайт на доставчика на услуги или платформата, която предлага възможност за проверка на сметка. Това може да е компания за комунални услуги, като ток, вода, топлофикация, банкова институция, издател на кредитна карта, телекомуникационен доставчик, мобилен оператор, държавна институция и т.н.

Справка за дължима сума

Някои платформи и сайтове предоставят директна възможност да направите проверка за неплатени сметки. Посетете нужната страница, в която въведете исканата информация, например ЕГН, номер на лична карта, регистрационен номер или друг код, който асоциира вас самите, за да направите нужната проверка дали дължите плащане.

Когато имате възможност да направите подобна, бърза проверка, без регистрация, вие вече сте готови и няма нужда да продължавате със стъпките по-долу. Когато обаче нямате подобна опция, трябва да направите лична регистрация.

Влезте или създайте акаунт

Ако вече имате акаунт, влезте с вашите идентификационни данни. Ако не, може да се наложи да се регистрирате, като предоставите нужната и изискана информация за създаването на профила. Не забравяйте да въведете потребителско име и парола, които не бива да споделяте с никой друг.

Направете проверка

Потърсете раздел в сайта, който е свързан с отчитане, фактуриране или управление на акаунта. Това е мястото, където обикновено ще откриете нужната информация и ще може да направите справка за вашите сметки.

Вече сте готови и би трябвало да сте направили нужната справка. В случай че изпитвате затруднения или не успявате да се справите сами, е необходимо да потърсите помощ от познат или да се свържете директно с компанията, в която се опитвате да направите справка.

Свържете се с екипа за поддръжка на клиенти

В случай че не можете да получите информацията или имате конкретни въпроси относно сметката си, свържете се с отдела за поддръжка на клиенти, предоставена от доставчика на услугата. Те могат да ви отговорят на всички въпроси, както и да ви съдействат за това как сами бихте могли да направите проверките, които желаете.

Бонус съвет

Тъй като ценим времето на читателите си и желаем да спомогнем за навремененната информация за налични сметки, имаме бонус съвет към всеки от вас!

Автоматично получаване на информация

Някои сайтове ви предлагат да настроите известия за нови сметки, когато се генерират нови фактури. По този начин бихте могли да получавате известия по имейл или чрез смс, когато имате ново задължение.

Така няма да се налага постоянно да извършвате една и съща проверка и навременно ще сте информирани за задълженията си, като разполагате с достатъчно време, за да ги платите.