МонтанаБойчиновциБрусарциЛом

Водещите новини в област Монтана на 27 юни 2024

Разкрити престъпления

Палеж

Двама жители на село Лехчево са задържани за палеж на лек автомобил, извършен преди година и половина в областния град. На 24.12.2022 г. около 00,35 ч. до тротоара на улица в централната градска част на гр. Монтана бил запален лек автомобил „Ауди Q 7“ с монтанска регистрация, собственост на 22-годишен местен жител.

При възникналия пожар изгорял двигателят, предните лява гума и стъкло, таблото, обгорели и предните седалки в купето на автомобила. По случая бил извършен оглед и образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от НК.

В резултат на проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия криминалисти от РУ Монтана установили извършителя – 25-годишен криминално проявен от село Лехчево, общ. Бойчиновци. Той е задържан за срок до 24 ч. в РУ Монтана и привлечен от Районна прокуратура – гр. Монтана в качеството на обвиняем.

В хода на разследването е установено, че подбудител за извършването на палежа е 19-годишна жителка от същото село. Тя също е привлечена в качеството на обвиняема и задържана в следствен арест в гр. Враца за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Други криминални престъпления

Нерегистриран по законния ред мотопед е установен в село Бързия, общ. Берковица. На 26.06.2024 г. около 13,30 ч. на ул. „Липа“ в селото служители на ЗЖУ Монтана спрели за проверка мотопед „Хонда“ с монтанска регистрация, управляван от 24-годишен местен жител.

При извършения контрол е установено, че мотопедът е с прекратена регистрация, а регистрационният номер е издаден за друго МПС. На местопроизшествието е извършен оглед и образувано бързо производство по чл. 345, ал. 1 от НК.Мотоциклет без регистрационна табела е заловен в село Бели Мел, общ. Чипровци. На 26.06.2024 г. около 09,30 ч. на ул. „Двадесет и втора“ в селото служители на Участък Чипровци спрели за проверка мотоциклет „МТ ТС 150“, който бил без поставена на него табела с рег. номер.

Проверката показала, че 41-годишният му водач е неправоспособен, както и че МПС-то не е регистрирано по надлежния ред. На нарушителя са съставени 2 акта по ЗДвП. По случая е образувана преписка по чл. 345, ал. 2 от НК.

Товарен автомобил, транспортирал незаконно добити дърва за огрев, е задържан в село Бързия, общ. Берковица. На 26.06.2024 г. около 13,30 ч. на ул. „Липа“ в селото служители на ЗЖУ Монтана извършили проверка на товарен автомобил „Мерцедес“, управляван от 48-годишен местен жител. При проверката е установено, че превозваните 3 пространствени куб. метра прясно отсечени дърва за огрев, от вида „бук“, били без поставена контролна горска марка и превозен билет. По случая е образувана преписка по чл. 235, ал. 2 от НК.

Триколесно пътно превозно средство без регистрационни табели е заловено в гр. Лом. На 26.06.2024 г. около 12,55 ч. на ул. „Пристанищна“ в района на кооперативния пазар в гр. Лом служители на „Пътна полиция“ извършили проверка на триколесно пътно превозно средство „Bullmax“, задвижвано с електрически двигател, без поставена регистрационна табела с регистрационен номер.

Проверката показала, че 36-годишният му водач е неправоспособен, както и че МПС-то не е регистрирано по надлежния ред. По случая е образувана преписка по чл. 345, ал. 2 от НК. На водача са съставени 2 акта по ЗДвП.

Неправомерно присъединяване към водопреносната мрежа е установено в четири къщи в село Крива бара, общ. Брусарци. Проверките са извършени на 26 юни т.г. от служители на Участък Брусарци и ВиК Монтана. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 234 в от НК.

Пътно-транспортни произшествия

Значителни материални щети са причинени при ПТП между товарен автомобил и самоходна пръскачка, възникнало на територията на РУ Лом. На 26.06.2024 г. около 15,40 ч. на път mon-1132, с посока на движение от с. Сталийска махала към с. Аспарухово, в района на местността „Багачина“, 39-годишен от гр. Видин при управление на самоходна пръскачка „Аpache AS 1250 XP“ с монтанска регистрация не оставил достатъчно странично разстояние и блъснал насрещно движещия се товарен автомобил „Скания Р 500“ с видинска регистрация, с прикачено към него полуремарке, управляван от 58-годишен жител на област Видин.

Вследствие на реализираното ПТП са причинени значителни материални щети по двете МПС-та и превозвания товар. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група на РУ Лом. Образувано е досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. а от НК.80-годишна пешеходка е пострадала, след като бе ударена от лек автомобил на пешеходна пътека в гр. Монтана.

На 26.06.2024 г. около 10,30 ч. в зоната на кръстовището на бул. „Трети март“ и ул. „Свети Климент Охридски“ в областния град 58-годишен водач от село Благово, общ. Монтана, при управление на лек автомобил „Ауди 80“ с монтанска регистрация извършил десен завой, при което блъснал пресичащата пътното платно по пешеходната пътека на бул. „Трети март“ 80-годишна жена от гр. Монтана.

В резултат на ПТП-то на пешеходката е причинена средна телесна повреда – комоцио. Пострадалата е транспортирана в МБАЛ Монтана и настанена за лечение, без опасност за живота. На водача на лекия автомобил е извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство, като пробата е отрицателна.

На местопроизшествието е направен оглед от дежурна оперативна група на РУ Монтана. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. „б“ от НК.

Полицейска операция

Специализирана полицейска операция и мероприятия за противодействие на незаконната миграция е проведена на 26.06.2024 г. на територията на РУ Монтана. В хода на акцията служители на група „Миграция“ при ОДМВР Монтана са извършили проверки на 13 места за обществен подслон и 5 частни адреса. Не са констатирани законови нарушения.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *