Свят

Кралица Елизабет II – пълна биография и живот (1926–2022)

Кралица Елизабет II от Великобритания е най-дълго управлявалият монарх в британската история. Тя отпразнува 70 години на трона през юни 2022 г. със своя платинен юбилей.

Коя беше кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II става кралица на 6 февруари 1952 г. и е коронясана на 2 юни 1953 г. Тя е майка на принц Чарлз , наследник на трона, както и баба на принцовете Уилям и Хари. Като най-дълго управлявалият монарх в британската история, тя се опита да направи управлението си по-модерно и чувствително към променящата се общественост, като същевременно запази традициите, свързани с короната.

Кралица Елизабет II почина на 8 септември 2022 г. на 96 години.

Ранен живот

Кралица Елизабет II е родена като принцеса Елизабет Александра Мери на 21 април 1926 г. в Лондон в семейството на принц Албърт, херцог на Йорк (по-късно известен като крал Джордж VI), и Елизабет Боус-Лайън.

Когато се ражда повечето хора не са знаели, че Елизабет някой ден ще стане кралица на Великобритания. Елизабет, по прякор Лилибет, трябвало да се наслади на първото десетилетие от живота си с всички привилегии да бъде кралска особа, без натиска да бъде очевиден наследник.

Елизабет и по-малката й сестра Маргарет са обучавани у дома от учители. Академичните курсове включват френски език, математика и история, заедно с уроци по танци, пеене и изкуство.

С избухването на Втората световна война през 1939 г. Елизабет и сестра й до голяма степен остават извън Лондон, след като са преместени в замъка Уиндзор. Оттам тя прави първото от известните си радиопредавания през 1940 г., като тази конкретна реч успокоява децата на Великобритания, които са били евакуирани от домовете и семействата си. 14-годишната принцеса, показваща своята спокойна и твърда личност, им казва, че: „В крайна сметка всичко ще бъде наред, защото Бог ще се грижи за нас и ще ни даде победа и мир“.

Елизабет скоро започва да поема други обществени задължения. Назначена от баща си за главен полковник на Гренадирската гвардия, Елизабет прави първата си публична изява при инспекция на войските през 1942 г. Тя също започва да придружава родителите си при официални посещения във Великобритания.

През 1945 г. Елизабет се присъединява към Помощната териториална служба, за да помогне във военните усилия. Тя се е обучавала рамо до рамо с други британки, за да бъде опитен шофьор и механик. Въпреки че нейната доброволческа работа продължава само няколко месеца, тя предлага на Елизабет да надникне в един различен, некралски свят. Тя е имала и друго ярко преживяване извън монархията, когато на нея и Маргарет им беше позволено да се смесят анонимно сред гражданите на Деня на победата в Европа .

Възнесение до Короната

Когато дядото на Елизабет Джордж V умира през 1936 г., най-големият му син (чичото на Елизабет) става крал Едуард VIII . Едуард обаче бил влюбен в разведената американка Уолис Симпсън  и трябвало да избира между короната и сърцето си. В крайна сметка Едуард избира Симпсън и се отказва от короната.

Събитието променя хода на живота й, превръщайки я в предполагаема наследница на британската корона. Баща й е коронован за крал Джордж VI през 1937 г., приемайки името Джордж, за да подчертае приемствеността с баща си. Майка й стана кралица Елизабет. След смъртта на крал Джордж през 1952 г. тя става кралица майка, а дъщеря й става кралица Елизабет II.

Коронация

Елизабет е коронясана за кралица Елизабет II на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство на 25-годишна възраст.

Елизабет поема отговорностите на управляващия монарх на 6 февруари 1952 г., когато баща й, крал Джордж VI, умира. За първи път церемонията по коронясването беше излъчена по телевизията, позволявайки на хора от цял ​​свят да станат свидетели на пищността и спектакъла на събитието.

Съпруг принц Филип

Елизабет се омъжва за своя далечен братовчед Филип на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство в Лондон.

Тя за първи път среща Филип, син на принц Андрю от Гърция, когато била само на 13. Била поразена от него от самото начало. Двамата поддържали връзка през годините и накрая се влюбили.

Те станали необичайна двойка. Елизабет била тиха и резервирана, докато Филип бил буен и откровен. Баща й, крал Джордж VI, се колебаел относно връзката им, тъй като, въпреки че Маунтбатън имал връзки както с датското, така и с гръцкото кралско семейство, той не притежавал голямо богатство и бил смятан от някои за груба личност.

По време на сватбата им Великобритания все още се възстановявала от опустошенията на Втората световна война и Елизабет събирала купони за дрехи, за да вземе плат за роклята си.

Семейството приема името Уиндзор, ход, настояван от майка й и министър-председателя Уинстън Чърчил , което предизвиква напрежение със съпруга й. През 1960 г. тя промени това, издавайки заповед, че нейните потомци, които не носят кралски титли (или се нуждаят от фамилни имена за законни цели като сватби), ще използват фамилното име Маунтбатън-Уиндзор.

Филип почина на 9 април 2021 г. на 99 години.

Деца

Елизабет и Филип създадат първият си наследник Чарлз година след сватбата им, през 1948 г., а дъщеря им Ан се ражда през 1950 г. Те имат още две деца – синовете Андрю и Едуард – съответно през 1960 г. и 1964 г.

През 1969 г. тя официално прави Чарлз свой наследник, като му дава титлата принц на Уелс. Стотици милиони хора гледаха церемонията по телевизията.

През 1981 г. 32-годишният Чарлз се ожени за 19-годишната Даяна Спенсър (най-известна като принцеса Даяна ), като по-късно се появиха слухове, че е бил принуден да се ожени от семейството си. Сватбата привлече огромни тълпи по улиците на Лондон и милиони гледаха церемонията по телевизията. Общественото мнение за монархията е особено силно по това време.

Внуци и правнуци

Чарлз и Даяна родиха внуците на Елизабет, принц Уилям,който става херцог на Кеймбридж след собствения си брак през 2011 г., втори по линия на трона през 1982 г., и принц Хари през 1984 г. Елизабет се превърна в отдадена баба на Уилям и Хари. Принц Уилям казва, че тя е предложила безценна подкрепа и насоки, докато той и Кейт Мидълтън са планирали сватбата си през 2011 г.

На 22 юли 2013 г. внукът на Елизабет Уилям и съпругата му Катрин, херцогинята на Кеймбридж, посрещнаха първото си дете, Джордж Александър Луис — наследник на трона, известен официално като „Негово кралско височество принц Джордж от Кеймбридж“.

На 2 май 2015 г. Уилям и Кейт посрещнаха второто си дете, принцеса Шарлот Елизабет Даяна , петото правнуче на кралицата. На 23 април 2018 г. те посрещнаха третото си дете, принц Луис Артър Чарлз.

На 6 май 2019 г. принц Хари, херцог на Съсекс, и съпругата му Меган Маркъл дариха кралицата с още един правнук с раждането на сина им  Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор .

Освен принц Уилям и принц Хари, другите внуци на кралицата са Питър Филипс, принцеса Беатрис от Йорк; принцеса Юджини от Йорк; Зара Тиндал; Лейди Луиз Уиндзор; и Джеймс, виконт Севърн.

Семейно дърво

Бащата и майката на Елизабет II са били известни като херцогът и херцогинята на Йорк. Баща й, принц Албърт, херцог на Йорк, е вторият син на кралица Мери и крал Джордж V. Майка й беше лейди Елизабет Боуз-Лайън.

Елизабет поддържаше връзки с повечето монарси в Европа. Нейните британски предци включват кралица Виктория (управлявала от 1837 до 1901 г.) и крал Джордж III (управлявала от 1760 до 1820 г.).

Царуване

Дългото и предимно мирно управление на Елизабет беше белязано от огромни промени в живота на нейния народ, в силата на нейната страна, начина, по който се гледа на Великобритания в чужбина и как се разглежда и описва монархията. Като конституционен монарх Елизабет не се намесваше по политически въпроси, нито разкриваше политическите си възгледи. Въпреки това тя редовно се съвещава със своите премиери.

Когато Елизабет става кралица, следвоенна Великобритания все още има значителна империя, владения и зависимости. Въпреки това през 50-те и 60-те години на миналия век много от тези владения постигнаха независимост и Британската империя се превърна в Общността на нациите. По този начин Елизабет II направи посещения в други страни като глава на Британската общност и представител на Великобритания, включително новаторско пътуване до Германия през 1965 г. Тя стана първият британски монарх, който направи държавно посещение там от повече от пет десетилетия.

През 70-те и 80-те години Елизабет продължава да пътува много. През 1973 г. тя присъства на Конференцията на Британската общност в Отава, Канада, а през 1976 г. пътува до Съединените щати за честването на 200-годишнината от независимостта на Америка от Великобритания. Повече от седмица по-късно тя отива  в Монреал, Канада, за откриването на Летните олимпийски игри. През 1979 г. тя пътува до Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия, Катар, Обединените арабски емирства и Оман, което привлича международно внимание и широко уважение.

През 1982 г. Елизабет се тревожи за втория си син, принц Андрю, който служи като пилот на хеликоптер в Британския кралски флот по време на Фолклендската война. Великобритания влезе във война с Аржентина за Фолкландските острови, сблъсък, който продължи няколко седмици. Тогава загиват повече от 250 британски войници. А принц Андрю се завръща у дома жив и здрав, за голямо облекчение на майка си.

През 2011 г. Елизабет показа, че короната все още има символична и дипломатическа сила, когато стана първият британски монарх, посетил Република Ирландия от 1911 г. (когато цяла Ирландия все още беше част от Обединеното кралство).

Като кралица Елизабет модернизира монархията, премахвайки някои от нейните формалности и правейки определени места и съкровища по-достъпни за обществеността.

Въпреки призивите да се оттегли заради Чарлз, Елизабет остана непоколебима в своите кралски задължения, след като навърши 90 години. Тя продължи да прави повече от 400 ангажимента годишно, поддържайки подкрепата си за стотици благотворителни организации и програми.

Въпреки това, в края на 2017 г. монархията предприе това, което се смяташе за важна стъпка към прехода към следващото поколение: На 12 ноември Чарлз се справи с традиционното възпоменателно неделно задължение да постави венец на военния мемориал Кенотаф, докато кралицата наблюдаваше от близкия балкон.

През август 2019 г. Елизабет направи рядка намеса в политическите въпроси, когато се съгласи с искането на министър-председателя Борис Джонсън за отлагане (суспендиране) на парламента до 14 октомври, по-малко от три седмици преди планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Отношения с министър-председателите

Елизабет имаше 15 министър-председатели, поставени на власт по време на нейното управление, като кралицата и премиерът имаха седмична поверителна среща. (Елизабет също се срещна с около една четвърт от всички президенти на САЩ в историята, като последно прие Доналд Тръмп на държавно посещение през юни 2019 г.)

Тя се радваше на бащинска връзка с емблематичния Уинстън Чърчил и по-късно успя да се отпусне малко и да бъде донякъде неформална с лидерите на лейбъристите Харолд Уилсън и Джеймс Калахан. За разлика от тях, тя и Маргарет Тачър имаха много формална, дистанцирана връзка, като премиерът имаше склонност да бъде лек лектор на кралицата по различни въпроси.

Тони Блеър смяташе, че определени концепции около монархията са донякъде остарели, въпреки че оценяваше публичното изявление на Елизабет след смъртта на Даяна.

По-късно лидерът на консерваторите Дейвид Камерън, който е пети братовчед на Елизабет, се радваше на топли отношения с кралицата. Той се извини през 2014 г., че разкри в разговор, че тя е против шотландския референдум за търсене на независимост от Великобритания.

Тереза ​​Мей  беше описана като мълчалива относно плановете за Брекзит за напускане на Европейския съюз, като циркулира слух, че Елизабет е била обезпокоена от това, че не е информирана за бъдещи стратегии за излизане.

Заплахи към кралица Елизабет и кралското семейство

Елизабет работи неуморно, за да защити имиджа на монархията и да подготви нейното бъдеще. Но тя видя как монархията беше атакувана през живота си. Някога почитаната институция преодоля редица бури, включително смъртни заплахи срещу кралското семейство.

През 1979 г. Елизабет претърпя значителна лична загуба, когато лорд Маунтбатън, чичото на съпруга й, загина при терористичен атентат. Маунтбатън и няколко членове на семейството му са били на борда на лодката му на 27 август, край западния бряг на Ирландия, когато плавателният съд експлодира. Той и още трима, включително един от внуците му, бяха убити. ИРА (Ирландската републиканска армия), която се противопостави на британското управление в Северна Ирландия, пое отговорност за атаката.

През юни 1981 г. самата Елизабет има опасна среща. Тя яздила на  специален военен парад, за да отпразнува рождения си ден, когато мъж от тълпата насочва пистолет към нея. Той стрелял, но за щастие пистолетът бил зареден с халосни патрони. Освен че беше уплашена, кралицата не бе ранена.

Елизабет имала още по-близка среща през следващата година, когато натрапник нахлул в Бъкингамския дворец и се изправил срещу нея в спалнята й. Когато пресата разбрала за факта, че принц Филип не се виждал никъде по време на този инцидент, те спекулирали за състоянието на кралския брак.

Таблоидни скандали

Бракът на сина на Елизабет, Чарлз, с Даяна беше в заглавията години наред, преди двойката да обяви раздялата си през 1992 г., последван от официалния им развод през 1996 г. След смъртта на Даяна в автомобилна катастрофа в Париж на 31 август 1997 г., Елизабет преживя интензивен медиен контрол. Нейната невероятно популярна бивша снаха беше наречена „Принцесата на народа“.

По това време кралицата беше в имението си Балморал в Шотландия с Чарлз и двамата сина на Даяна, принц Уилям и принц Хари. Дни наред Елизабет мълчеше, докато страната скърбеше за смъртта на Даяна и тя беше остро критикувана за липсата на реакция.

Разпространяваха се истории, че кралицата не искала да даде на Даяна кралско погребение, което само подхранвало обществените настроения срещу монарха. Близо седмица след смъртта на Даяна Елизабет се завърна в Лондон и излезе с изявление за покойната принцеса.

Елизабет също първоначално възразява срещу връзката между сина си Чарлз и Камила Паркър Боулс. Чарлз и Камила излизаха години преди той да създаде семейството си, но връзката приключи под натиска на семейството му, само за да се възобнови по време на брака на Чарлз и Даяна. Известна като привърженичка на церемониите и традициите, тя в крайна сметка показа признаци на смекчаване на позицията си през годините. Когато Чарлз и Камила се ожениха през 2005 г., Елизабет и принц Филип не присъстваха на гражданската церемония, но присъстваха на религиозна благословия и организираха прием в тяхна чест в замъка Уиндзор.

През 1992 г. друго от децата на Елизабет, принц Андрю, попадна в таблоидите, след като се появиха снимки на съпругата му Сара Фъргюсън и друг мъж, ангажиран с романтична дейност. Двойката се разведе скоро след това.

През ноември 2017 г. медиите съобщиха, че кралицата е инвестирала около 13 милиона долара в офшорни сметки. Новината дойде след изтичането на така наречените „Райски документи“ в германски вестник, който сподели документите с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Херцогството Ланкастър, което държи активи на кралицата, потвърди, че някои от инвестициите му са сметки в чужбина, но настоя, че всички са законни.

През 2019 г., след години на скандал около противоречивите му бизнес занимания и приятелство с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн, принц Андрю беше принуден да се оттегли от обществени задължения след медийна буря.

Само седмици по-късно, през януари 2020 г., семейството отново се озова в светлината на прожекторите, след бомбеното решение на херцога и херцогинята на Съсекс да се оттеглят от ролята си на висши членове на кралското семейство.

Лични загуби

След началото на 21 век Елизабет преживява две големи загуби. Тя се сбогува със сестра си Маргарет и майка си през 2002 г., същата година, когато отпразнува своя златен юбилей или 50-та година на трона.

Маргарет, известна с това, че е по-авантюристична душа от другите кралски особи и на която й беше забранено да се омъжи за ранна любов, почина през февруари, след като получи инсулт. Само няколко седмици по-късно майката на Елизабет, известна като Кралицата майка, почина на 30 март на 101-годишна възраст.

Диамантен юбилей

Елизабет отпразнува своя диамантен юбилей през 2012 г., отбелязвайки 60 години като кралица. Като част от юбилейните празници, на 4 юни се проведе специален концерт на BBC с участието на Шърли Беси , Пол Маккартни , Том Джоунс , Стиви Уондър и Кайли Миноуг. Елизабет беше заобиколена от семейството на това историческо събитие, включително съпруга си Филип, сина си Чарлз и внуците Хари и Уилям.

На 9 септември 2015 г. тя изпревари своята пра-прабаба кралица Виктория като най-дълго управлявалия британски монарх, който управляваше 63 години.

Сапфирен юбилей

На 6 февруари 2017 г. кралицата отпразнува 65 години на трона, единственият британски монарх, който някога е празнувал своя сапфирен юбилей. Датата отбелязва и годишнината от смъртта на нейния баща. Кралицата избра да прекара деня тихо в Сандрингам, нейното провинциално имение на север от Лондон, където присъства на църковна служба.

В Лондон имаше кралски оръжейни салюти в Грийн Парк и в Лондонската кула, за да отбележат събитието. Кралският монетен двор издаде и осем нови възпоменателни монети в чест на сапфирения юбилей на кралицата.

Платинен юбилей

През 2022 г. нацията отбеляза платинения юбилей на Елизабет. Тя беше първият британски монарх, който отбелязва 70 години на трона.

Елизабет почина мирно в имението си в Балморал на 8 септември 2022 г. Тя беше на 96 години.

Хоби

През по-голямата част от живота си кралицата се заобикаляше с кучета. Тя беше особено известна с любовта си към коргитата, притежавайки повече от 30 потомци на първото корги, което получи като тийнейджър, до смъртта на последното, Уилоу, през 2018 г.

Елизабет също беше любител на конете, отглеждаше чистокръвни и посещаваше състезания в продължение на много години.

Елизабет II обичаше тихите занимания и не харесваше да бъде под светлината на прожекторите. Предпочиташе да чете мистерии и да решава кръстословици.

Моля, оценете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *