Бизнес

Смяна на счетоводител – как да го направим

Счетоводството е основна част от всеки бизнес и е изключително важно счетоводните задължения да се изпълняват правилно. Нещо повече, вместо просто да се занимават с цифрите, повечето счетоводители предлагат пълен кръг услуга за управление на данъци, счетоводство и заплати, което ги прави основна част от много компании.

Но какво се случва, ако предлаганите Ви счетоводни услуги не отговарят на очакванията Ви? Много хора не осъзнават, че смяната на счетоводителя е лесна и безболезнена задача.

Те се примиряват с грешките и недостатъците на техния счетоводител, понеже са емоционално обвързани или свикнали с тях и нямат информация за други счетоводители.

Защо да сменим счетоводната фирма

Ако вече сте опитали да говорите с Вашия счетоводител и оплакванията Ви не са били приетi сериозно, aко смятате, че не получавате достатъчно компетентно обслужване за таксите, които плащате, може би е време да предприемете нещо по- драстично.

Помислете защо сте недоволни

Съществуват известен брой на честите оплаквания, които хората могат да имат от тяхната счетоводна услуга. Някои от най-типичните са: липсва на комуникация със счетоводители, които не отговарят на повиквания по телефона, имейли или го правят с голямо закъснение.

Други проблеми са концентрират около таксите за счетоводни услуги, било то високи такси като цяло или промяна на таксите често. Това води до трудности за компаниите да формират бюджета си за счетоводни разходи и до постоянно напрежение от неизвестността. Различните такси (такса взимане на документи, такса посещения, такса закъснения) могат да Ви възпрат от желанието да получите справки за бизнеса си, които заслужавате.

Добрата новина е, че ако не сте доволни от услугата, която плащате на Вашия счетоводител, не трябва да страдатe в мълчание. Елементарен пример за грешка е неправилното изчисляване на сумите по болничния, които следва да заплатите или получите.

Намерете нов счетоводител

Това може да изглежда необичайна и трудна стъпка, но по- добре да я предприемете сега, отколкото да чакате докато взаимоотношенията с Вашия счетоводител ескалират до непоносимост.

Първо, помислете за аспекти на текущите счетоводни проблеми, които Ви правят нещастни. Ако става дума за непредвидени разходи за услуги, тогава бихте могли да се възползвате от търсене на счетоводни фирми, които начисляват фиксирана такса за услугите си, така че винаги да знаете каква ще бъде таксата Ви независимо от документооборота на Вашата фирма.

Независимо кой вариант изберете – дали ще плащатe месечна такса или ще плащате за услуга, Вие трябва да изискате прозрачност на цените и какво включват те още в началото. Друг основен аспект е избор на счетоводител, който осигурява цялостно обслужване.

Счетоводители използват жаргон на дневна база, но добър счетоводител трябва да бъде в състояние да направи цялата комуникация ясна и разбираема за своите клиенти.

Преминаването при новите счетоводители

Това наистина може да бъде толкова просто. В контраст с погрешно схващане, че смяната на счетоводители е практически невъзможна задача, не е така. Новият Ви счетоводител може да изиска всичките му нужни документи от предишния Ви счетоводител, да ви отдели нужното време, за да Ви въведе в неговите практики, да се съобрази с Вас и като цяло да обсъдите удобен за Вас начин за работа.

Хората често се притесняват, че може да обидят предишния си счетоводител, но истината е, че счетоводството е бизнес като всеки друг и Вие сте клиент в дадената счетоводна къща или при дадения счетоводител.

Движението на клиенти между отделните счетоводители е нещо нормално и всеки счетоводител е свикнал с това. Най-важното е, че вие плащате за счетоводна услуга и трябва да бъдете доволни от нея.

Последната стъпка след преминаване при новия счетоводител е да се обсъдите нуждите на Вашия бизнес в детайли с него (тях) и да Ви се обясни точно това, което желаете, за да Ви осигурят най-доброто възможно обслужване.

Най- доброто време за смяна на счетоводните услуги, които получавате, е началото на календарната година или края на месец март- приключването на счетоводната година. Въпреки това, ако имате сериозни проблеми с настоящите си счетоводители, ще бъде добре да ги смените възможно най- бързо.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *