За да знамВидинВрацаМонтана

Проверка на катализатор – почистване или подмяна при запушване

Автомобилният катализатор има една основна функция – да преобразува токсичните замърсители, произведени по време на горенето, в по-малко вредни вещества, преди да бъдат изпуснати във въздуха.

Как работи катализаторът

Химическа трансформация, която протича в него включва превръщане на вредните замърсители в по-малко вредни съединения. Целта е по-добра работоспособност на колата и отделяне на максимално малко вредни емисии.

Катализаторът превръща въглеродния оксид във въглероден диоксид, по-малко вреден парников газ. Азотните оксиди се трансформират в азот и кислород, намалявайки тяхното въздействие върху околната среда.

Съвременните катализатори са оборудвани с ламбда сонда, която следи съдържанието на кислород в отработените газове. Сензорът осигурява обратна връзка към блока за управление на двигателя, като помага за оптимизиране на сместа въздух-гориво за по-ефективна работа.

Въздействие върху околната среда

Катализаторите играят основна роля в намаляването на вредните емисии, като помагат на превозните средства да отговарят на строгите екологични стандарти. Като превръщат замърсителите в по-малко вредни вещества, те допринасят за подобряване на качеството на въздуха и намаляване на образуването на смог.

Проверка на катализатор

Рутинната поддръжка на автомобила включва проверката на катализатора за признаци за повреда или неизправност. Светването на лампата на таблото Check Engine, нестандартната работа на двигателя или необичайни миризми на изгорелите газове могат да показват потенциални проблеми с катализатора.

Когато той достигне края на своя живот или по друга причина решите да го продадете, потърсете фирма за изкупуване на катализатори с цени, които ще ви устройват.

Техники за проверка на състоянието на катализатора

Най-разпространените методи за проверка на катализатора включват:

Диагностика

Модерните превозни средства са оборудвани с бордови диагностични системи, които могат да открият проблеми с частта. Диагностиката с помощта на OBD-II скенер може да покаже кодове за грешки, свързани с катализатора.

Тест за налягане на отделяните газове

Механик може да извърши тест за обратно налягане на отработените газове, за да измери налягането в изпускателната система. Повишеното противоналягане може да означава запушен катализатор.

Визуална проверка

Огледайте физически катализатора за външни повреди, като вдлъбнатини или ръжда. Повредените конвертори може да се нуждаят от подмяна.

Температурен тест

След като автомобилът е работил известно време, може да се проведе температурен тест. Значително по-горещ вход в сравнение с изход може да означава частично запушен катализатор.

Отчитания на ламбда сондата

Анализирането на показанията от ламбда сондата могат да дадат представа за ефективността на катализатора. Постоянните високи или ниски показания може да показват проблем.

Почистване на запушен катализатор

Важно е да се отбележи, че сериозните запушвания или повреди може да изискват професионална намеса и методите за почистване може да не са подходящи във всички случаи. Въпреки това, ето някои методи, които можете да опитате:

Добавки и препарати

Наливането на добавка за почистване на катализатора в резервоара за гориво по време на редовното зареждане позволява на разтвора да тече свободно през изпускателната система, разграждайки отлаганията във времето.

Въздух под високо налягане

Използването на сгъстен въздух за издухване на свободни отломки и отлагания може да бъде ефективно, когато се комбинира с почистващ разтвор.

Машинно почистване

Физическото отстраняване на катализатора за ръчно почистване е по-сериозен метод. Това включва разглобяване на частта и ръчно почистване на вътрешността, което трябва да се прави от специалисти.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *