МонтанаКриминални

Осъдиха АПИ заради дупка на пътя

На 17 септември 2021 г. „Фолксваген Пасат“ се движел по път Е-79 от Монтана към Белоградчик. В близост до 82 км. колата на Н.К. попаднала в необезопасена и необозначена по никакъв начин дупка. В следствие на което жената катастрофира, като щети са нанесени по предна и задна десни гуми и джанти. След пристогането на служител на „Пътна полиция“ на място е съставен констативен протокол.

Застрахователната компания на собственика на автомобила е била своевременно информирана за ПТП-то. И в следствие на сключената застраховка „Пълно Каско“ е изплатено обезщетение в размер на 361, 98 лв.

Застрахователната компания от своя страна се обърнала към АПИ, която отговаря за изправността на пътя, за да възстанови изплатената сума.  Но след като възстановяване на средствата не е постъпило, дружеството предявило иск пред Районен съд Монтана.

Страните са изслушани и документите по делото са разгледани, на база на което съдът обяви иска за основателен.

Съдът коментира: „Няма данни водачът да се е движел с несъобразена скорост или по начин, който да причини по негова вина настъпилите увреждания по автомобила…Съгласно Закона за пътищата републиканските пътища са изключителна държавна собственост, управляват се от АПИ и лицата, които ги стопанисват, са длъжни да ги подържат изправни и да осигурят условия за непрекъснато, безопасно и удобно движение… Дружеството, стопанисващо пътния участък, е било длъжно да предприеме своевременно действия по отстраняване на възникналото препятствие на пътя и обезопасяването му!“.

Районен съд Монтана осъди АПИ да заплати на застрахователната компания 361,98 лева – изплатено застрахователно обезщетение заедно със законната лихва, както и направените по делото разноски на стойност 545 лева.

Това решение подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Монтана в двуседмичен срок.

Моля, оценете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *