МонтанаКултура

197 деца са върнати в клас в област Монтана

Близо 200 ученици са върнати отново към образованието от август до края на ноември. Веселин Найденов, старши експерт в Регионалното управление на образованието в Монтана и координатор по механизма за обхващане и задържане на децата в училище съобщи, че добрата работа на 28-те екипа е допринесла за това децата да са отново на училище.

До началото на тази учебна година са обхванати 150 деца. „Тридесет и шест от тях са върнати след отпадане. За първи път са открити и записани 51 деца, предимно в предучилищна възраст. И записани след завръщане от чужбина- 63 деца“, коментира Найденов.

И допълни : „Целта на механизма е най-ранно да бъдат обхванати подрастващите. При 5-годишните в страната са върнати 91.16 %, а за област Монтана те са 96 %. При 6-годишните за България са 93.19 %, а за региона-97.48 %”.

„Има открити деца, които все още не са обхванати. Продължават дейностите на екипите, отново се посещават. Причините са най-различни- липса на необходимите задължителни медицински изследвания за постъпване в детска градина. Има и незаинтересованост в отделни случаи от страна на родителите, неглижиране на образователната система.“ каза още той.

„Към момента приоритетно сме се насочили към 4-годишните, тъй като в седем общини от нашата област е въведено задължително предучилищно обучение за 4-годишни.“, сподели Веселин Найденов.

За настоящата учебна година има само 3-ма ученици след 7 клас в региона, които не са записани в 8 клас, каза в заключение Веселин Найденов. Екипите работят усилено и за редовно посещаване на детските градини.

Моля, оценете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *