ЗдравеЗа да знам

Минерални бани – какво трябва да знаем

Минералните бани са не само удобни и релаксиращи, но и накисването в тях може да има цялостен ефект върху здравето и благосъстоянието. Естествената минерална вода може да подобри здравословните проблеми, вариращи от състояния на кожата до съдово здраве.

Ползи за здравето от минералните бани

Доказано, е че накисването във вана с минерални извори подобрява много области на здравето, особено когато се прави редовно. Въпреки че минералните бани не могат да предотвратят или излекуват заболяване, те предлагат различни ползи за здравето.

Облекчаване на болката

Накисването в по-топла изворна вода може да блокира рецепторите за болка върху тялото ви, като помага за премахване или намаляване на болките. За пациенти с тежка, хронична болка като артрит или фибромиалгия, баните с минерални извори могат да осигурят значително облекчение.

Помага на кожата

Баните с минерални извори осигуряват различни ползи за кожата. Когато прекарвате време в минерална вана, кожата абсорбира минерали и хранителни вещества, които изглаждат и лекуват, помагайки за облекчаване на симптомите на състояния като псориазис, акне, екзема и сух скалп.

Съдови ползи

Прекарването на време в минерална вана може да помогне за увеличаване на циркулацията. Тези, които редовно се накисват в гореща вода, имат подобрение в съдовото здраве подобно на тези, които са започнали редовни упражнения приблизително по същото време.

Може да гори калории

Когато хората със заседнал начин на живот започнат редовно да се накисват в гореща вода, те започват да горят допълнителни калории и установяват повишаване на метаболизма им.

Ползи за психичното здраве

Прекарването на време в релаксираща баня с горещи минерални извори може да помогне за намаляване на нивата на стрес и отпускане на тялото и ума.

Говорете с вашия лекар

Преди да планирате пътуването си до баня с минерални извори, добре е първо да говорите с вашия личен лекар. В зависимост от вашето здраве може да има, някои конкретни препоръки, като температура на водата или продължителност на престоя във водата, които вашият лекар ще препоръча.

Благоприятно въздействие върху вашата кожа

Накисването в горещи извори може да бъде чудесен начин за естествена детоксикация на кожата ви. Благодарение на голямото количество силициев диоксид във водата, той може също да омекоти грубата или суха кожа. Освен това е доказано, че минералното съдържание на серните извори помага при персистиращи кожни заболявания като псориазис, акне и екзема. Всъщност лечението на заболявания с гореща сярна вода има толкова богата история, че дори има конкретно название – балнеолечение.

Отпуска ума ви

Горещите душове и бани могат да се погрижат за тялото ви. Доказано е, че хората, които се къпят в гореща вода, спят по-здраво и имат по-ниски нива на стрес. Хората, които се къпят с гореща вода имат добро субективно здраве и са щастливи като цяло.

Подпомага кръвообращението

Когато се потапяте в горещ извор, има повишаване на хидростатичното налягане около тялото ви. Това отчасти се дължи на високото минерално съдържание на водата. Хидростатичното налягане това е, когато тялото ви предизвиква притока на кръв през вените ви, което увеличава сърдечния дебит и подобрява метаболизма ви. Телата ни се нуждаят от добро кръвообращение, за да поддържат сърцата ни и нашите жизненоважни органи да работят добре.

Естествено болкоуспокояващо

Накисването в горещ извор всъщност може да блокира рецепторите за болка, така че да не усещаме определени болки, които може да сме усетили при първото влизане в басейна. Дори толкова сериозни заболявания като болки в ставите, артрит и фибромиалгия могат да бъдат облекчени след накисване в горещ извор. Винаги се препоръчва да говорите с вашия лекар, преди да започнете процедура с горещи извори.

Въпреки че не всичко може да се излекува, като се потопим в най-близките горещи извори, все пак това е начин за естествена детоксикация, подмладяване и релакс.

Разработени срещу неразвити горещи извори

Неразвитите горещи извори, известни още като диви извори или горещи извори, в крайната част на страната са тези, които нямат човешка намеса. Топлата изворна вода се събира в естествен водосбор. Те често са доста отдалечени и обикновено се намират на общинска земя (въпреки че някои са на частна земя).

Разработените горещи извори, от друга страна, включват подобрения направени от човека. Те все още използват топлата вода от естествен извор, но я събират във вани и басейни. Температурата на водата често се регулира (за разлика от дивите извори). Водата понякога дори се дезинфекцира.

Повечето разработени горещи извори имат търговска цел – т.е. собственикът възнамерява да печели пари, чрез подобренията. Трябва да платите малка такса, за да ги използвате (повечето диви извори са безплатни). Повечето имат бани или съблекални, докато по-сложните могат да се похвалят с пълноценни курорти с горещи извори, пълни с храна, напитки и квартира на място.

Много горещи извори в крайната част на страната имат малки подобрения, направени от човека, като примитивни скални вани, пейки и пътеки, но често са безплатни и обикновено нямат специална търговска цел.

Ползи за здравето от естествените горещи извори

Накисването в топлата вода на естествен горещ извор не е просто приятно. Ето няколко от другите най-добри причини да отидете да се накиснете:

Релаксация

Топлата вода е чудесно естествено средство за облекчаване на стреса. Седнете, отпуснете се и се насладете на ползите за здравето и премахването на стреса.

Природа

Не само природата релаксира сама по себе си, но тя също влияе положително на цялостното ви благополучие, най-вече на нивата на стрес и психичното здраве.

Успокоява

Топлата вода е един от най-добрите начини за успокояване на болки в костите и мускулите. Бори се с болката и сковаността, разхлабва ставите, повишава кръвообращението и много други.

Терапевтичност

В допълнение към релаксиращите и успокояващи ползи от горещата вода, някои проучвания показват, че минералите в горещите извори имат свои собствени терапевтични ползи, включително способността за детоксикация чрез освобождаване на токсини.

Не забравяйте, че специфичните терапевтични и здравни ползи от естествените горещи извори варират в широки граници от място до място в зависимост до голяма степен от температурата, наличните минерали и други фактори.

Етикет за естествени горещи извори

Имайте предвид следните съвети за етикет, когато посещавате естествени горещи извори, за да им се насладите отговорно, без да безпокоите другите посетители или да навредите на околната среда:

Проучете правилата

Повечето развити горещи извори имат написани правила, докато дивите горещи извори обикновено ги нямат. Просто бъдете учтиви и възпитани на всички горещи извори и ще бъдете добре. Проучете местния етикет, ако посещавате друга страна.
Уважавайте изворите – горещите извори в крайната част на страната са чувствителни природни зони. Никога не използвайте сапун, шампоан или подобна козметика. Ако е възможно, вземете душ преди да влезете. Дръжте стъклото далеч от басейните.

Уважавайте другите хора

Имайте предвид, че някои хора използват горещите извори за релаксация, докато други идват да общуват. Не пръскайте и не издигайте мръсотия от земята, ако има други хора.

Уважавайте земята

Опитайте се да сведете до минимум щетите върху околния растителен живот при влизане и излизане от басейните. Някои извори са на частна земя,така че се отнасяйте към района като към гост.

Тествайте водата

Някои горещи извори са малко повече от топли извори, докато други са врящи – твърде горещи за хората. Дори и да сте били на извора преди, потопете пръста на ръката или на крака, за да проверите температурата. Или още по-добре, носете термометър за моментално отчитане на температурата.

Хидратацията е ключова

Дехидратацията идва бързо при накисване в гореща вода. Така че, носете много питейна вода, която да пиете по време на накисването. Много диви горещи извори изискват дълъг преход за достъп, така че осигуряването на много вода е още по-важно.

Направете почивка

Много горещите басейни не само дехидратират, но могат да предизвикат припадъци и топлинен удар, така че не прекалявайте. Правете почивки, за да се разхладите извън басейна и пийте малко вода от време на време.

Не се допускат кучета

Горещите температури са опасни за кучетата. Самата вода също може да бъде вредна при поглъщане. Най-добре е да оставите кучето си у дома или поне да го вържете на каишка преди пристигането.

Не оставяйте следи

Винаги следвайте 7-те принципа без следи, когато посещавате естествен горещ извор, или която и да е друга местност. Най-важното е да опаковате всичко, което носите със себе си, включително боклука.

Правилният етикет на горещите извори е важен, за да се гарантира, че тези природни чудеса остават отворени за всички посетители, за да се използват в продължение на години.

Как да останете в безопасност в естествените горещи извори

Повечето развити горещи извори, особено тези в курорта се наблюдават редовно, за да се гарантира безопасността и температурата на водата. Много от тях имат персонал под ръка, някои дори имат специални спасители.

Дивите горещи извори, от друга страна, не се наблюдават за безопасност. Както подсказва името им, те наистина са диви и има присъщ риск, който идва с използването им. В зависимост от местоположението може дори да сте единственият човек наоколо.

Ето най-честите опасности, които трябва да имате предвид и как да ги избегнете:

Температура

Винаги проверявайте температурата на горещите извори, преди да влезете. Разработените горещи извори обикновено смесват горещата вода със студена вода, за да създадат безопасна и постоянна температура.

Удавяне

Бъдете внимателни и бдителни по време на употреба, тъй като удавянето винаги е риск, дори в плитки водни басейни. Прекомерната консумация на алкохол е една от водещите причини за удавяне и други фатални инциденти в горещите извори.

Патогени

Водата в повечето естествени горещи извори е безопасна, но трябва да се вземат предпазни мерки по отношение на организми, пренасящи болести, бактерии и други патогени. Проучете предварително, за да видите дали е имало проблеми в миналото.

Дива природа

Много горещи извори в крайната част на страната са разположени в райони пълни с диви животни включително мечки, лосове, бизони, змии и др. Тези на частна земя понякога са достъпни за добитък. Вземете подходящи предпазни мерки за дивата природа, за да избегнете опасни срещи с диви животни.

Остри предмети

Винаги носете сандали, когато влизате в басейн с горещи извори. Не само, че много от тях са пълни с остри камъни, но никога не знаете дали човекът преди вас не е счупил стъклена бутилка или е оставил други остри предмети във водата.

Качество на водата

Чистотата на водата не се тества или следи в повечето горещи извори в крайната част на страната. Човешки изпражнения, животински останки и други замърсители имат потенциала да намерят своя път във водата. Препоръчваме ви никога да не поглъщате или пиете водата.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *