Здраве

Минерална вода – ползи, предимства, употреба

Бавно, но сигурно светът приема факта, че само защото водата се смята за „чиста”, не означава непременно, че е добра за вас.

Често процесът на пречистване на водата включва отстраняването на основни минерали от нея, за които човешкото тяло не само жадува, но и се нуждае. Добрата новина, е че можем да си върнем тези минерали сравнително лесно, като използваме редица удобни методи.

Минерална вода – пълна информация

Просто казано, минералната вода е тази, която е богата на естествено срещащи се химични съединения, които имат хранителна стойност, когато се абсорбират от всяко живо същество. Обикновено тази вода се извлича от естествен извор и е абсорбирала минерали поради честия контакт със скали, които предлагат различни минерали, соли и серни съединения.

Най-често срещаните минерали, намиращи се в естествената вода са магнезий, калций, натрий и цинк. Проучванията показват, че консумацията на тези минерали чрез дневния прием на вода е относително добър начин за повишаване на минералните нива в тялото. Ние се нуждаем от всички тези минерали, за да оцелеем и е от голяма полза да можем да ги набавяме директно от питейната си вода, вместо да се налага да приемаме добавки.

За да може водата да се квалифицира като „минерална вода“, тя трябва да съдържа минимум 250 части на милион „общо разтворени твърди вещества“, които произхождат от геоложки и физически защитен източник на вода, разположен под земята.

Ползи от минералната вода

Лесно е да се разбере мащаба на ползите от минералната вода, като се вземе предвид фактът, че тя съдържа повечето, ако не и всички минерали, от които човешкото тяло се нуждае. С други думи, без външен източник на калций, магнезий, цинк и т.н., нашата имунна система би била изложена на риск.

Когато ги попитат коя според тях е най-голямата полза от пиенето на минерална вода, повечето хора уверено заявяват, че това е спокойствие. Познаването на минералното съдържание в тялото ви във всеки един момент е почти невъзможно. Човек може да мине години с недостиг на определени минерали, преди този дефицит да започне физически да се проявява като здравословни проблеми.

Това също може да бъде нож с две остриета, тъй като някои заболявания и болести всъщност могат да причинят или да допринесат за недостиг на минерали, когато не се лекуват. Всичко се свежда до това да сте в хармония с тялото си и това, от което се нуждае и приемането на тези нужди може да е много различно в сравнение с това на човека, който седи до вас.

Полезна ли е минералната вода?

Накратко, минералната вода може да е единствената вода, която е наистина полезна за вас. За мнозина това може да бъде трудно особено след като се влагат толкова много време и пари, за да ни накарат да консумираме „достъпна“ и уж „пречистена вода“ в насипно състояние.

Погледнете на минералната вода като алтернатива на добавката, която също така хидратира тялото ви по всички необходими начини. Тъй като така или иначе се хидратирате всеки ден, може да го правите и с богата на минерали H2O, която може да осигури дългосрочни ползи за цялостното ви здраве.

Здравето на костите и храносмилането са тясно свързани с минералната вода. Минералната вода се оказа по-добър източник на богати на калций съединения от всеки друг хранителен източник и със сигурност много по-голям от всеки калций от животински произход.

Минералната вода има способността да понижава кръвното налягане, както и да подпомага работата на сърцето и околните кухини. Магнезият има заслуга за това, тъй като е основен минерал за подпомагане на устойчиво чиста кръв.

Минерална вода или нормална вода

Не се заблуждавайте, обикновената чешмяна вода, която се изпомпва през градовете, също има своеобразно минерално съдържание. Източникът на чешмяна вода зависи до голяма степен от това къде се намира и повечето чешмяна вода се извлича от язовири, езера и реки.

Въпреки че тези източници могат да бъдат геоложки и физически защитени в съответствие със стандартите на FDA, те не се квалифицират като „вода, разположена под земята“ и следователно не могат да се считат за „минерална вода“. Минералните съединения също рядко или никога не са над 250 части на милион, което е минимумът според гореспоменатите изисквания.

Тъй като водата от тези открити източници се изпомпва в домовете на милиони хора, тяхното качество трябва да бъде строго регулирано и третирано. Нормалната вода преминава през щателна система за филтриране и дезинфекция, за да се гарантира, че никакви паразити, бактерии или вируси нямат шанс за оцеляване. Процесът на дезинфекция включва добавяне на различни видове хлор и хлорамин към водата, за да се унищожат подобни неща.

В този момент нормалната вода губи каквито и да било реални хранителни ползи, тъй като дори следите от съществуващите минерали са засенчени от киселинността на хлора. След като тази вода навлезе в тялото, нашите системи получават малко или никаква минерална полза и много вреден флуор и хлор.

Минерална вода или изворна вода

Минералната вода и изворната вода са едно и също нещо. Източникът на всички минерални води е подземен извор, който се счита за геоложки и физически защитен.

При източника тази вода вече е богата на минерали, които е усвоила от Земята. Минералното съдържание на водата зависи до голяма степен от това къде се намира изворът. Някои води могат да съдържат по-високо съдържание на натрий, например, докато друг източник може да е по-богат на магнезий.

Цялата изворна вода, която се бутилира и продава като минерална вода, първо се третира за потенциално токсични вещества като арсен. Това е глобален стандарт за бутилиране и препродажба на изворна вода, поради масовото замърсяване, което е засегнало общностите в миналото.

Странични ефекти на минералната вода

Има нужда от по-задълбочени изследвания на страничните ефекти, свързани с пиенето на минерална вода. Някои минерални води могат да имат по-високо съдържание на натрий от други. Хората, които страдат от високо кръвно налягане, се съветват да консумират вода с ниско съдържание на натрий.

Бутилираната вода обикновено показва нивата на натрий някъде на опаковката. Въпреки това, като просто търсите минерална вода с ниско съдържание на натрий, можете да се хидратирате с вода, която всъщност може да понижи кръвното ви налягане, което е чудесен резултат.

Газираната минерална вода е с високо съдържание на въглеродна киселина, която може да предизвика хълцане, както и подуване на корема. Това е често срещан страничен ефект при повечето газирани напитки и обикновено не се счита за отрицателен сам по себе си. И във всеки случай можете да избегнете този проблем, като потърсите минерална вода, която не е газирана.

Истинската заплаха на газираната минерална вода се крие в способността й да заблуждава тялото да се чувства „сито“, въпреки че е консумирал само част от дневната доза храна и вода. Някои хора в крайна сметка се дехидратират, защото е трудно да пият големи количества газирана вода и защото това може да ви остави с илюзията да се чувствате сякаш жаждата ви е утолена, когато наистина не е така.

Газирана минерална вода

Газираната минерална вода се различава от газираната вода и газираните напитки, с които вероятно вече сте запознати.

Газираната минерална вода е естествено газирана от извора, от който е дошла, може да се наблюдава как въглеродният диоксид се издига в целия водоизточник, преди да бъде докоснат от човешка ръка. Обикновената, купена от магазина газирана вода е вода, която се газира чрез добавяне на въглероден диоксид към нея в неподвижно състояние.

За разлика от обикновената газирана вода, газираната минерална вода съдържа всички полезни минерали, които човек получава от пиенето на изворна вода. Това го прави най-добрият избор, когато избирате между двата вида пенлива H2O.

Газираната минерална вода обикновено има по-привлекателен вкус в сравнение с обикновената газирана вода. Минералите му придават по-балансирано тяло, което прави мехурчетата по-малко агресивни, когато ударят небцето и носа. Може да се каже, че газираната минерална вода е малко „по-мека“ от водата, която е изкуствено газирана.

Вода

Всеки ден водата ни заобикаля и сме свързани с нея. Без вода не би бил възможен животът на земята.

Вкусът на водата

Питейната вода е нещо, което всички употребяваме всеки ден. Просто не можем без нея. Разбира се, може да се каже, че това е просто вода, но има разлики и много разновидности. Водата не е просто вода, ако погледнете съставките и вкуса и. Например съдържанието на йод, магнезий и желязо варира, както и киселинността.

Във връзка с това се променя и вкусът на водата. Затова в някои ресторанти има дори водна карта или воден сомелиер. Поставете малко вода от чешмата, малко трапезна вода или минерална вода пред вас и ги опитайте. Ще се изненадате колко разлики ще забележите.

Каква вода да се пие?

Водата от чешмата е добра за хидратиране на тялото ви, но не съдържа същите съставки. Например, ако имате нужда от много магнезий или желязо, трябва да изпиете и няколко бутилки минерална вода. Миксът вероятно е ключът в този случай.

Питейна вода (вода от чешмата)

Питейната вода произлиза от подземни води, които все още са обект на разпоредбите за питейната вода и трябва да са годни за консумация по всяко време.
Натурална минерална вода

Естествената минерална вода е подземна вода от маркирани подземни извори. Натуралната минерална вода съдържа минимум минерални вещества и микроелементи. Подлежи на Наредбата за минералните и трапезните води, която е още по-строга по отношение на физична, химична, микробиологична и хигиенна допустимост. Трябва да се бутилира при източника и да може да се пие без никаква обработка.

Изворна вода

Изворната вода също се бутилира директно при източника, но законовите изисквания са по – строги. Качеството обаче трябва да е същото като на питейната вода.

Трапезна вода

Трапезната вода е преработена питейна вода с допълнителна минерална, солена или морска вода. Подлежи на Наредбата за питейната вода, но не изисква специфична концентрация на минерали или производствен процес.

Лечебна вода

Лечебната вода произхожда от подземни извори и се бутилира директно на мястото на извора. Има естествена концентрация на минерали и микроелементи. Лечебната вода трябва да има превантивно, успокояващо или лечебно действие и затова не е вода за пиене, а лекарство.

Минерална вода за готвене

Водата може да се използва и при готвене. Водата не само прави храната ни по-лека и по-здравословна, но също така има положителен ефект върху печенето или консистенцията. Замяната на бакпулвера с газирана вода например има същия ефект. Използването на вода в супи или сосове също ги прави гладки и кремообразни, така че можете да премахнете нуждата от тежка сметана.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *