БерковицаБяла СлатинаВидинВрацаКозлодуйКултураЛомМонтана

Исторически музей – Монтана показа най-хубавите питки за Бъдни вечер

В историческият музей в Монтана се провее конкурс за най-хубавата питка за Бъдни вечер. В него се включиха 20 участници от различни възрастови групи.

Журито оценяваше както вкусовите качества на хлябовете, така и естетическия им вид. Украсата на питките беше коя от коя по-идейна, впечатляваща и с вложен много ентусиазъм.

Победителката в конкурса е Симона Иванова. Тя сподели традициите на своето семейство: “ Обикновено  аз правя хляба, всички се събираме около масата, най-възрастният разчупва питката , дава на всеки един,  едно парче за Богородица , едно за къщата, един Бъдник“.

Най-малката участничка е доказателство, че традициите са живи и могат да се развиват и предават на поколенията. Рая Белчева е направила питката с помощта на майка си и я е украсила с кръст, житен клас, овца и грозд.

Хлябът на трапезата е най-важната храна на Бъдни вечер. Прави се с много любов и желание и се украсява по традиция с оргаменти, символизиращи здраве, плодородие и изобилие. Затова на него се отрежда почетното място и той носи късметите на цялото семейство.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *