БизнесБерковицаБяла СлатинаВидинВрацаКозлодуйЛомМонтана

Бъдете бдителни за опасни и дефектни стоки, закупени от сергии по празниците

От онлайн платформата „Ние, потребителите“ съветват да бъдем особено внимателни при закупуването на всякакъв вид стоки, особено по празниците. В момента има многобройни сергии и разлини амбулантни търговци, закупуването на стоки от които крие рискове. Може да се попаднете на некачествена или повредена стока или пък да се окажете излъгани за цената.

Габриела Руменова от платформата коментира: „Откъдето и да купуват хората, да проверят има ли посочен производител на изделието. Всеки може да го продава, но производителят трябва да е ясно кой е. Ако липсва такава информация, почти сигурно е, че ще има някакъв проблем, защото това означава, че никой не е поел отговорност за този продукт – безопасен ли е, отговаря ли на стандартите, за да може да се предлага за продажба“

Тя добави, че върху всеки продукт продаван в България трябва да има обозначение СЕ, което гарантира, че отговаря на европейските стандарти за безопасност. „Задължително е да има инструкции за употреба и етикет – на български език. Инструкциите трябва да бъдат за конкретния продукт, а не общи. Има случаи в практиката, в които се предоставят указания, които обаче не се отнасят за точно този модел, а за вида стока“.

Също така трябва да се внимава за нелоялни практики, като продукти без етикет с цена и определянето й спрямо дадения клиенти или нереални отстъпки с цел привличане на повече клиенти.

За да можете да се защитите при еветнтуални проблеми със закупен продукт, винаги изисквайте и пазете касовата си бележка.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *