Култура

Ще се изучава ли българският език като чужд, ако не е майчин?

Този въпрос като че ли остава малко встрани от новинарския поток. А е толкова важен.

Съответно важният въпрос „Обсъжда ли МОН идеята за изучаване на българския като чужд език, когато не е майчин?“ е съвсем точно, ясно и директно зададен от ВМРО.

Г-жа Янка Такева, която е председател на сундиката на българските учители, изнесе подобна информация, което малко или много звучи хем като шега, подходяща за 1 април. Но не сме 1 април, а сме на прага на 1 септември. Няколко дни преди началото на новата учебна година в българските училища.

Ако трябва в българските училища да се изучава български език като чужд, то не смеем да си помислим кое би било следващо като промяна в българското образование. В недалечното минало печелехме медал след медал и разполагаме с едно от най-умните населения в цял свят, но може би целта е да настъпи промяна.

Подкрепяйки колегите от ВМРО със задаването на този въпрос, ние също смятаме, че това е изключително крайна мярка, която ако бъде приета ще урони престижа на всичко българско и родно.

Моля, вземете мерки възможно най-скоро. Надяваме се тази информация да не е вярна и да става дума за някакво неразбирателство, отколкото да се обсъжда подобна тема сериозно.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *