За да знам

Кога е черен петък?

Черният петък, популярен ден за пазаруване, известен със значителни отстъпки и промоции, се пада в деня след Деня на благодарността в САЩ, който е четвъртият четвъртък на ноември.

Кога се пада черния петък?

Ето датите за Черния петък от 2024 до 2030 г.:

– 2024: 29 ноември
– 2025: 28 ноември
– 2026: 27 ноември
– 2027: 26 ноември
– 2028: 24 ноември
– 2029: 23 ноември
– 2030: 29 ноември

Моля, имайте предвид, че тези дати се основават на Деня на благодарността в САЩ и Черният петък се отбелязва на следващия ден.

Въпреки че Черният петък произхожда от Съединените щати, той се превърна в глобален феномен с много страни, участващи в събитието за пазаруване. Конкретните промоции и сделки може да варират в зависимост от региона и търговеца.

Информация за Черен Петък

Черният петък е ден, който се превърна в синоним на значителни отстъпки на дребно и се счита за началото на празничния пазарен сезон.

Черният петък се характеризира с масивни разпродажби, промоции и отстъпки, предлагани от търговците на дребно както в магазина, така и онлайн. Това често води до пазарна лудост, като потребителите търсят най-добрите оферти за широка гама от продукти.

Много търговци на дребно отварят вратите си рано, някои дори в полунощ, за да привлекат купувачи със специални оферти за ранно записване и изгодни оферти. През последните години някои магазини удължиха работното си време, заради Черния петък.

Популярността на онлайн пазаруването доведе до разрастването на промо офертите. Много търговци на дребно вече предлагат онлайн промоции, а някои дори започват с намаленията си за Черен петък доста преди самия ден.

Физическите магазини обикновено се посещават от големи тълпи, дълги опашки и дори случаи на купувачи, лагеруващи извън магазините за една нощ, за да си осигурят артикули с ограничено количество и много намалени стоки. В България рядко се достига до подобна лудост.

Статистически данни за САЩ

През 2019 година риблизително 190 милиона потребители в САЩ са пазарували през петдневния уикенд за Деня на благодарността (включително Черния петък). Средните разходи на човек през уикенда са били 362 долара.

Пандемията от COVID-19 оказа значително влияние върху Черния петък през 2020 г. Въпреки че много физически магазини отбелязаха намален трафик поради опасения за безопасността, онлайн пазаруването счупи рекорди. Онлайн продажбите на Черния петък са достигнали рекордните 9 милиарда долара, което е увеличение от 21,6% спрямо предходната година.

Над 174 милиона американци са пазарували в магазини и онлайн по време на уикенда на Деня на благодарността през 2021 г., харчейки средно по 336 долара на човек. Онлайн продажбите продължават да играят решаваща роля, като достигат 11 милиарда долара.

Тези статистически данни дават поглед върху мащаба и въздействието на Черния петък, показвайки значението този ден при търговците на дребно.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *