За да знам

Алиекспрес – как да пазаруваме с намаления

Aliexpress е китайски онлайн магазин за разнородни по вид стоки. В тази огромна онлайн платформа можете да откриете многообразие от стоки и предложения на изгодни цени.

Регистрация в Aliexpress

Регистрацията в сайта предоставя възможност да пазарувате по-лесно, бързо и удобно, с цялата необходима история от всички поръчки, както и с опцията да запаметите няколко различни адреса за доставка и опции за разплащане.

Регистрацията в Алиекспрес предоставя възможност за вход в сайта с подарък – бонус код за отстъпка при първата ви поръчка. Възползвайте се от този промо код за намаление, особено ако се регистрирате с идеята да поръчате желан продукт, а не просто да разглеждате какви продукти има в платформата.

В Алиекспрес хиляди търговци предлагат своите продукти, като всеки сам определя цената, на която да се продаде. В резултат на тази пазарна икономика ще откриете стоки, които може да закупите с намаление или на много ниска цена, каквато дори на българския пазар няма как да откриете.

Стоките от Aliexpress могат да бъдат доставени както за няколко дни, така и в рамките на около месец, като това зависи от избрания метод за доставка. От друга страна намаленията в този огромен мол са ежедневие и по всяко време на денонощието бихте могли да откриете това, което търсите на промоция.

За съжаление Алиекспрес на български език не съществува все още, поне към 2021 година, но това не пречи, тъй като имате на разположение няколко езика, на които може да го използвате. Вече и самите браузъри предлагат автоматичен превод на чужди езици към българския, тъй че процедурата може да бъде и по-улеснена за потребителя.

Пазаруване и поръчки

Пазаруването от Алиекспрес е максимално опростено, като навигационното меню предразполага за няколко варианта, сред които може да изберете как да откриете търсеното от вас.

На първо място бихте могли да използвате множеството от категории и подраздели, които ще ви насочат към групи от продукти със сходни характеристики и еднотипна употреба. Друг вариант е да използвате търсачката в сайта, като въведете търсения от вас продукт или поне някакви ключови насоки.

Не е добра идея да добавяте повече от 2-3 думи, освен ако не сте сигурни, че сте напълно наясно какво точно търсите и знаете точно как се изписва името му. Също така имате на разположение за направа на поръчка в Aliexpress над 20 вида филтри – за цена, количество, доставка, цвят, местоположение на търговеца и т.н.

Всичко това може да ви улесни, особено когато се опитвате да пазарувате от магазина. Поръчките в Алиекспрес се приключват, след като сте избрали продукта, количеството, начина на доставка и въведете адреса, на който трябва да се достави пратката.

Ако желаете да получите фактура за закупената стока, препоръчваме да се свържете директно с търговеца.

Диспут и връщане на пари

Понякога се получава така, че може да имаме проблем с поръчката си – дали закъснява, дали въобще не пристига, може да не е това, което сме поръчали, да е счупено или да имаме някакъв друг проблем.

В тези случай имаме възможността да отворим диспут в Алиекспрес. Като резултат от този диспут могат да произтичат няколко фактора – да искаме да ни възстановят парите или да ни заменят продукта с нов. Абсолютно по идентичен начин, каквато е процедурата при покупки онлайн от други магазини в България и по света.

Съответно когато поискаме да ни бъде заменен продукта, ние трябва да спазим необходимите изисквания на търговеца. В някои случаи може да изиска връщане на този, който сме получили, в които случаи самото изпращане на пратката става за наша сметка. В други ситуации може търговеца въобще да не си поиска продукта и направо да ни изпрати нов.

Когато пожелаем възстановяване на парите, обикновено имаме опцията да посочим дали искаме пълно връщане на сумата или частично. Ако бъде уважен иска ни, тогава може да очаквате парите да бъдат върнати в банковата ви сметка чрез картата, от която са издърпани или по друг начин, в зависимост от това как точно сте заплатили поръчката си.

Мито и митнически такси

През 2021 година важат нови правила за пазарува на хората в европейския съюз, когато става дума за продукти от Аликеспрес или други китайски сайтове. До тази година имахме възможност да получаваме пратки без обмитяване и без заплащане на ДДС ставка до определена стойност.

В момента при поръчка на продукти от страни извън ЕС до 150 евро ползваме облекчения, а именно не се заплаща мито. Но ще се заплаща ДДС за всяка една пратка, независимостта от това каква е стойността й. За да бъде улеснен крайния потребител, Aliexpress изискват търговците в системата им да отговарят на определени изисквания и да имат регистрация в системата IOSS.

Това е плюс за всеки от нас, тъй като самият търговец ще е отговорен за заплащането на ДДС-то за поръчаната стока, при което ние ще продължим да получаваме пратките си по абсолютно същия начин. В случай че търговецът не е заплатил ДДС-то, от пощата ще ни уведомят, че ще трябва ние да го направим, за да можем да си получим пратката.

По този начин отново сме улеснени, тъй като отпада изискването за попълване на митнически декларации. Понякога в процеса на пазаруване ще разполагаме с опции и сами да изберем дали търговеца да включи ДДС-то в стойността на продуктите, които искаме да закупим или ние сами ще го внесем в момента на получаване на пратката.

Разбира се, съществуват и по-неприятни сценарии, например когато пратката ни е задържана на митница или е на стойност над 150 евро. Тогава е необходимо попълване на митническа декларация от специализиран митнически агент, което ще оскъпи допълнително самите продукти.

Но това са случаи, с които трябва да сме запознати, тъй като пазаруваме стоки на по-висока стойност.

Проследяване на пратки от Алиекспрес

Проверката на пратките от Алиекспрес може да бъде направена само и единствено, ако разполагате с товарителницата или така наречения проследяващ код. Той не винаги се предоставя от китайските търговци, но вие може да го поискате с написване на съобщение до изпращача.

Проследяването на пратка от Aliexpress може да бъде извършено, в случай че ако държите да сте постоянно информирани къде точно се намира физически вашата поръчка. Реално погледнато това не е кой знае какво значение, когато току що сте направили поръчка в магазина и знаете, че ще очаквате, например 30 дни да пристигне поръчаното.

Важно е към края на уречения период за доставка да се поинтересувате къде се намира поръчката от Алиекспрес, за да сте наясно дали не е изгубена някъде и дали ще пристигне навреме.

В посочените по-долу сайтове бихте могли да проверите пратката къде се намира. Имайте предвид, че данните и записите са минимални, като обикновено информацията е свързана с това кога е изпратена поръчката, кога е пристигнала в уречената пощенска станция и кога е изпратена от нея. Рядко има информация за междинни точки.

Проверка на пратки от Алиекспрес може да се направи в някой от следните сайтове:

https://www.17track.net/bg – сайт на български език

https://global.cainiao.com/ – глобален сайт

В случай че не разбирате информацията за проследяването, бихте могли да изпробвате някой от другите портали.

Мнения

Мненията за Aliexpress се откриват в цялото интернет пространство, независимо от локация и език. В България много хора предпочитат да пазаруват от този портал и други сайтове като него, за да получат желаната стока на по-ниска цена.

Коментарите и отзивите за пазаруването от китайския мол могат да бъдат открити и на всяка страница с продукт, където клиентите оценяват закупения от тях продукт. По този начин винаги може да откриете безпристрастно мнение за Алиекспрес от хора в цял свят.

5/5 - 1 гласа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *