Монтана

100 души повече ще обслужва Социалният патронаж в Монтана от февруари

Социалният патронаж в Монтана ще обслужва 100 души повече по домовете им от начлото на февруари.

Това ще се осъществи благодарение на новият проект на Социалния патронаж – „Грижа в дома”. От Европейския социален фонд е осигурена безвъзмездна финансова помощ в размер на 1,4 милиона лева. А договорът е сключен с Минитерството на труда и социалната политика.

Кметът на Монтана Златко Живков коментира: „Има голяма необходимост от тази социална услуга в Монтана”. И добави, че този проект е продължение на предишния, който носеше името „Патронажна грижа“. По него до момента са обслужвани 150 души.

Новият проект ще осигури 80 домашни, социални помощници, медицински сестри, психолог и друг персонал. Те ще се грижат за общо 256 самотни, възрастни, трудно подвижни или хора с увреждания.

Като домашните помощници ще имат грижата да плащат битовите сметки, да пазаруват и да помагат с личната хигиена. Ще полагат грижа и за профилактиката на физическото и прихическото здраве на хората.

Директорът на Социалния патронаж Димитрина Колова, заяви, че за тази услуга се кандидатства по облекчена процедура. И уточни, че който няма възможност да подаде заявлението си лично, може да го направи и по телефона – 096 306077.  Като след подаване на заявление се прави социална оценка по методика за подбор.

Моля, оценете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *